Blog Layout

Hvor bør man plassere varmepumpen?

Tommy Nilsen, Mitsubishi Electric • November 20, 2020

Hvor bør du plassere varmepumpen?

Når du skal plassere varmepumpens ute- og innedel bør du tenke deg nøye om. Det har nemlig mye å si for både effekt og komfort.  

Om du skal installere en luft-til-luft-varmepumpe må du forholde deg til plassering av både utedelen og innedelen til maskinen. Så, hvordan unngår man å gå på en real varmepumpetabbe?

PLASSERING AV VARMEPUMPENS INNEDEL
Når du velger plassering av innedelen, er det viktig at du tenker på at varmepumpa skal sørge for en jevn fordeling av varmluft i boligen. Derfor er det en fordel at du tar utgangspunkt i et stort og åpent rom. Den bør også plasseres et sted du vil at det skal være varmt og godt, og i et rom du eller dere oppholder dere mye i.

Når beslutningen om endelig plassering skal tas bør du også ta hensyn til støynivå, selv med en stillegående varmepumpe. Nyere varmepumper vil som regel ikke ha et støynivå som er til sjenanse, men stiller du deg rett under varmepumpa og bestemmer deg for at denne skal jeg lytte til, så er det klart du vil høre den.

Er etasjen i stor grad preget av åpne løsninger, vil du trenge en mindre kraftig varmepumpe enn i en mer oppdelt bolig. Du bør også ta stilling til hvorvidt det er en god idé med én kraftig pumpe, eller to mindre kraftige modeller. For noen boliger med to etasjer kan det være hensiktsmessig å velge en luft-til-luft-varmepumpe med doble luftspjeld. Toppmodellen Kaiteki har dette, og er ypperlig for plassering i f.eks. trapp.

Er etasjene store og du trenger mye varmekapasitet, kan det være lurt å velge to maskiner, eller en løsning hvor du for eksempel har to eller tre innedeler på én utedel. Dette krever en spesiell utedel som er tilpasset en slik løsning.

SLIK PLASSERER DU UTEDELEN

Utedelen bør plasseres minimum en halv meter over bakken, og her også er det greit å tenke på lyden, og nærhet til soveromsvinduer, samt veggkonstruksjonen der den skal plasseres. Når det gjelder støy fra utedel er det ikke bare deg selv du bør ta hensyn til. Dersom du har planer om å plassere utedelen 10 meter eller mindre unna naboen bør du sikre at varmepumpen er av det stillegående slaget.

Dersom du ønsker en stillegående varmepumpe, vil det som regel lønne seg å gå opp en prisklasse. Det er verdt å merke seg at så liten forskjell som 3 desibel vil av de fleste oppfattes som merkbar, mens en endring på 5 til 6 desibel vil være tydelig.

 

MONTERING AV UTEDELEN

For å unngå at utedelen lager vibrasjonsstøy bør den helst ikke monteres direkte på trevegg. Velg heller å montere den med braketter til grunnmuren, eventuelt på et bakkestativ. Er det ikke mulig å montere den på grunnmur eller bakkestativ, er det viktig at det benyttes spesielle vibrasjonsdempere beregnet for montering på trevegg. Vibrasjonsdempere bør for øvrig også benyttes på braketter til grunnmur og bakkestativ.

 

IKKE STENG DEN INNE

For at varmepumpen skal fungere optimalt er den nødt til å ha tilgang til nok luft. Derfor er det ingen god idé å plassere den i garasjen, kjelleren eller under en veranda hvor det kan være lite luftgjennomstrømning. Er du en av dem som synes at utedelen er sjenerende å se på kan du montere et varmepumpehus som du maler i samme farge som huset. Huset kan du kjøpe som ferdig byggesett fra produsenten, eller du kan bygge et selv fra bunnen av. Velger du å bygge selv, bør du sørge for at huset ikke blir for tett og dermed gir for lite sirkulasjon av luft. Det vil nemlig kunne påvirke varmepumpens ytelse i negativ retning.

 

… MEN, VELG EN SKJERMET PLASSERING

Skjerm varmepumpen for vær og vind. Snø, regn og annet hardt vær vil føre til økt slitasje, noe som lett kan unngås. Hvis du ikke ønsker å kle inn varmepumpen med et hus kan du også lage et tak til den.

SPØR EKSPERTEN OM RÅD

Siden varmepumper uansett må installeres av en F-gass-sertifisert montør, kan du like gjerne spørre en ekspert om råd. For, hvor ofte er det man har en fagperson med ekspertise på varmepumper i hus? Med riktig utført montering er forutsetningen god for at varmepumpen holder i mange år og gir en stabil varme. Ved å benytte en autorisert forhandler gjennom oss får du gratis befaring av fagperson, montering av F-gass sertifisert montør og god oppfølging i ettertid.

Flere artikler

October 5, 2024
Å bruke varmepumpe fremfor tradisjonelle elektriske løsninger for romoppvarming, gir store besparelser når strømprisene er høye. Men visste du at varmepumper også gir besparelser ved normale strømpriser? Hvor store besparelsene blir med en varmepumpe avhenger av særlig fire ting: Om varmepumpa er ny eller gammel Valg av riktig modell Faglig og korrekt montering Vedlikehold og økonomisk bruk I denne artikkelen vil vi utforske hvor mye du kan spare på romoppvarming med varmepumper sammenliknet med elektrisk oppvarming – selv når strømprisene er innenfor det normale spekteret. Vi vil også se på hvorfor profesjonell montering er viktig, hvorfor nye varmepumpemodeller kan gi bedre lønnsomhet sammenlignet med eldre versjoner, samt hvordan varmepumpen bør brukes for best besparelse.  Så mye sparer du med varmepumpe Basert på SSB sitt estimat på gjennomsnittlig strømpris for tredje kvartal 2023 og tall fra Forbrukerguiden og SSB , har vi gjort et enkelt regnestykke for å sammenligne hva en bolig med elektrisk oppvarming bruker på strøm versus en bolig med varmepumpe som oppvarmingskilde. I eksempelet er gjennomsnittsboligen en enebolig med tre personer på 120 kvadratmeter.
By Mitsubishi Electric June 16, 2020
Selger varmepumper: Drives av fornøyde kunder I 2009 startet Trond Gravermoen et sideprosjekt som skulle vise seg å bli heltidsjobben til slutt. Siden Gravermoen Klimas oppstart har det bare gått bedre og bedre. Les artikkelen her.
Share by: